הסרת יבלות לצמיתות - ד"ר הראל
ד"ר אביקם הראל, מומחה לרפואת עור וילדים, מעל 40 שנות ניסיון בטיפול והסרת יבלות אצל עשרות אלפי ילדים ומבוגרים. ד"ר הראל הוא מנהל המרכז הרב תחומי לרפואת עור ילדים ומתבגרים, מבצע את הטיפול ביבלות בחדר טיפולים מותאם לילדים ומשלב טכנולוגיות לייזר מתקדמות לטיפול ביבלות ולהסרת יבלות. אלפי מטופלים אשר שסבלו מיבלות שונות זוכים אצל ד"ר הראל לטיפול מסור ואפקטיבי שפתר אותם מהיבלות אחת ולתמיד.
טיפול ביבלות - השיטות המובילות, ד"ר אביקם הראל
הסרת יבלות באמצעות טיפול משחתי. הסרת יבלות מתאפשרת בעזרת משחות שונות (משחות קרטוליטיות) הממיסות את הקרטין שהינו שכבת התאים הנוקשה של העור העליון המשגשגת כתוצאה מחדירת נגיף הפפילומה לעור. הטיפול משחתי מבתצע גם על ידי משחות הפוגעות בנגיף עצמו ויעילות בעיקר כנגד יבלות מסוג קונדילומה.
הסרת יבלות על ידי צריבה בחנקן נוזלי. שימוש בחנקן נוזלי נהוג בלא מעט מהמרפאות כטיפול הנבחר. עם זאת, ד"ר הראל מעדיף להשתמש בו פחות עם ילדים ומתבגרים כיוון שהוא עלול לגרום לכווית-קור ולפגיעה לא מושלמת בנגיף.
הסרת יבלות בלייזר. טיפול זה נחשב ברוב המקרים כטיפול מועדף לסוגי יבלות מסויימות. ישנם כיום שני סוגי לייזרים המותאמים לטיפול ביבלות הפפילומה (PDL לייזר וכן CO2 לייזר). חשוב מאוד לציין כי יש להשתמש בלייזר המתאים בהתאם למיקום ולסוג היבלת וכן בהכנה מתאימה של ההורה והילד לטיפול.
יבלות ויראליות – יבלות נגיפיות מסוג מולוסקום. במרכז הרב תחומי לעור ילדים אנו ממליצים על הסרת יבלות ויראליות אצל ילדים בכפית כירורגית. פעולה זו הינה יעילה, מהירה, נטולת כאב, מתבצעת ברוב המקרים באילחוש מקומי בעזרת משחה, לא מותירה צלקות והאזור נרפא תוך ימים מועטים (מידע נוסף אפשר לקבל בהמשך העמוד). ניתן לבצע ייעוץ רפואי אונליין >> לחץ כאן
החזר כספי מחברות הביטוח וקופות החולים המובילות
ד"ר אביקם הראל מסיר את כל סוג היבלות באמצעות הסרה כירורגית או טיפול ביבלות באמצעות לייזר. ד"ר הראל מציע טיפולי הסרת יבלות לילדים ומתבגרים, אך גם טיפולי הסרת יבלות למבוגרים. סוגי היבלות בהם אנו מטפלים:
- הסרת יבלות ויראליות – מולוסקום.
- הסרת יבלות ויראליות – וירוס הפפילומה.
- הסרת יבלות מכף הרגל.
- הסרת יבלות ביד.
- הסרת נגעים שונים בעור.
הסרת יבלות בלייזר
במרכז הרב תחומי לרפאות עור ילדים ומתבגרים מגוון טכנולוגיות לייזר מתקדמות, חדר טיפולים מותאם לטיפול בילדים וכן ניסיון רב השנים של ד"ר אביקם הראל. אנו נתאים את הטיפול המתאים ביותר למטופל עם מינימום אי נוכחות וכאב, ובכלל זה אפשרות לשימוש בגז צחוק ובאלחוש להפחתת הכאב, על מנת לשמור על חוויה טיפולית טובה ואיכותית.
מה מקור היבלות אצל ילדים?
יבלות הינן גידולי עור הנגרמים ע"י נגיפים.ישנן שתי קבוצות עיקריות של יבלות השכיחות אצל ילדים:
יבלות ויראליות הנגרמות על ידי נגיפי הפפילומה (Human Papilloma Virus).
יבלות ויראליות הנגרמות על ידי נגיפי ה Poxavirus ונקראים המולוסקום המדבק (Molluscum Contagiosa).
ד"ר הראל על טיפול ביבלות אצל פרופ' קרסו
יבלות מקבוצת וירטס הפפילומה (HPV)
כאמור ישנם קרוב ל-100 סוגי נגיפים שונים (לסוג הנגיף חשיבות משנית מבחינת האבחנה והטיפול). היבלת עשויה להיעלם לאחר מספר חודשים, אך עלולה להישאר שנים, ואף לחזור לאחר ריפויה. רוב היבלות אינן מידבקות, אך עשויות להיות מידבקות באזור אחד בגוף למשנהו, כאשר מיעוט מטיפוסי נגיפי הפפילומה ידועים כמחוללי סרטן.
צמיחה של היבלת קשורה לחדירתו של הנגיף לגוף במקום תורפה בו יש סדק בעור או שהעור נחבל. הנגיף פוגע בתאי אפיתל בלבד כמו עור וריריות, לאחר תקופת דגירה של כמה חודשים. לעיתים הנגיף נמצא בגוף באופן רדום והשפעתו לא ניכרת או שהיא ברמה מיקרוסקופית. ההתמודדות עם הנגיף (כמו בנגיפים רבים אחרים) תלויה ביכולת של המערכת החיסונית של הגוף להתמודד עם היבלת.
ד"ר הראל מסיר יבלות פפילומה
ד"ר הראל מסיר יבלות מסוג וירוס הפפילומה (Human Papilloma Virus). גודלה וצורתה של היבלת נקבע בהתאם לסוג הנגיף ומיקומה של היבלת. ישנן יבלות המופיעות כבודדות וישנן המופיעות במקבץ. היבלת עשויה להופיע בכל מקום על פני הגוף כאשר המקומות השכיחים בגוף בהם תופענה היבלות הם: יבלות על הידיים, יבלות על הרגליים, במיוחד אנו רואים ריבוי של יבלות על כפות הידיים והרגליים. אף שהיבלת הויראלית עשויה להופיע בכל גיל, היא מצויה במיוחד אצל ילדים.
הסרת יבולות ויראליות מסוג מולוסקום
היבלות נגרמות על ידי נגפים, וירוסים, מקבוצת ה-Poxavirus. יבלות מולוסקום (Molluscum Contagiosa) שכיחות ביותר אצל ילדים בעיקר בגילאי הילדות המוקדמת. שכיחותן של יבלות המולוסקום גדולה יותר אצל ילדים הסובלים מאטופיק דרמטיטיס ( הנקראת בשפה העממית ה"אסטמה של העור"). היבלות מדבקות מאוד בעיקר בסביבה מימית (בריכות, אמבטיות, וכו') ומתפשטות על פני הגוף במהירות.
ד"ר הראל מסיר יבלות מולוסקום
יבלות המולוסקום נוטות להיעלם מעצמן תוך חצי שנה עד שנתיים מזמן הופעתן אך בחלק מהמקרים נשארות על העור לזמן ארוך יותר. בגלל היעלמותן העצמית קיימת גישה של "אי טיפול" במטרה לחכות עד ש"יעבור מעצמו". גישה זו מתעלמת מכך שאי טיפול גורם להתפשטות היבלות לאזורי גוף שונים ורגישים (פנים, בת השחי, מפסעה או אברי מין), הדבקה של ילדים נוספים, או התפתחות של זיהומי עור משניים לזיהום של היבלות. במקרים אחרים מטפלים ע"י סוגי הטיפול המתאימים ליבלת הפפילומה (משחות קרטוליטיות או שימוש בחנקן נוזלי) אשר יעילותם מוגבלת ולעיתים הנזק בטיפול עולה על התועלת. ישנן גם שיטות טיפול נוספות ( שימוש ב"ארס נמלים" – קנטרידין, או ב"חלב תאנים" אשר דורשים מספר חזרות של הטיפול ולעיתים גורמים לגירוי ודלקת עור.
סוגי יבלות עיקריים
יבלת מצויה. יבלת מורמת מעל פני שטח העור. פני השטח שלה מחוספסים. גודלה עד סנטימטר. לרוב צבעה יהיה אפור או צהוב. היבלת המצויה היא הנפוצה ביותר (כ-70% מכלל היבלות). נפוצה על פני הידיים (סביב הציפורניים, האצבעות וגב כף היד) המרפקים והברכיים.
יבלת שטוחה. יבלת קטנה בעל פני שטח חלקים. בצבע העור או בגוון שיזוף. יכולה להופיע במספר רב של מופעים. גודלה בין 2-5 מ"מ. נפוצה על פני הפנים, הצוואר, שורש כף היד והברכיים.
יבלת חוטית. יבלת בצורת חוט ארוך וצר. נפוצה על פני הפנים, במיוחד ליד העפעפיים והשפתיים.
יבלת כף הרגל. יבלת שמצויה בדרך כלל בנקודות לחץ, ומתפתחת על גוש סוליית כף הרגל. צורתה שטוחה בשל הלחץ של ההליכה. והיא רגישה וכואבת בדרך כלל. לרוב היא זרועה במרכזה בנקודות שחורות, שהם כלי הדם המזינים את היבלת. נחשבת כיבלת שקשה לטיפול.
יבלות באיבר המין. נקראת קונדילומה. יבלת שנמצאת באזור של איברי המין. בניגוד לשאר היבלות היא מידבקת ומועברת ביחסי מין. יבלות אלו יכולות לגרום לסרטן של צוואר הרחם או הפין כאשר נגרמות ע"י נגיפים סרטניים (נגיפים אונקוגניים).
הטיפול המומלץ ביבלות
ד"ר אביקם הראל והצוות הרפואי המרכז הרב תחומי לעור ילדים ממליצים על הסרת היבלות בכפית כירורגית מותאמת לילדים. פעולה זו הינה יעילה, מהירה, נטולת כאב, מתבצעת ברוב המקרים באילחוש מקומי בעזרת משחה, לא מותירה צלקות והאזור נרפא תוך ימים מועטים. לעיתים לפי החלטתו של ד"ר הראל ישלוב טיפול הסרת יבלות בלייזר המותאם לטיפול.
ד"ר הראל ממליץ להסיר יבלות
רובן של היבלות אינן ממאירות ולרוב מדובר בפגם אסתטי ומטרד שאין לו סימפטומים נוספים. לעיתים מתלווה ליבלות חוסר נוחות, במיוחד כאשר מתפשטות באזורים נרחבים, ולעיתים יבלת עלולה לגרום לכאב עקב גירוי העצבים במיוחד כאשר היא מופיעה בכף הרגל בשל הדריכה עליה ואז מהוות הפרעה תפקודית כמו צליעה, או בכף היד שם גורמת לקושי בכתיבה.
מאמרים נוספים בנושא יבלות
- הסבר על הטיפול והסרת יבלות שונות
- יבלות מולוסקום – הדרך המומלצת לטיפול על ידי ד"ר הראל
- יבלות ויראליות ואטופיק דרמטיטיס – מה הקשר? (יש קשר)
- שימוש בגז צחוק לשיפור חווית המטופל בהסרת יבלות
סוגי יבלות אצל ילדים, גורמים לגדילה ודרכי טיפול מומלצות
אתר זה נכתב ונערך על ידי צוות המרכז הרב תחומי לרפואת עור ילדים ומתבגרים ועל ידי ד"ר אביקם הראל, מומחה לרפואת עור ולרפואת ילדים ובעל עשרות שנות ניסיון בטיפול בילדים ובמתבגרים. במרפאת H.CLINIC ילדים, ובמרפאת H.CLINIC אסתטיקה, מבצעים טיפולים רבים מבוססים טכנולוגיות לייזר וחומרי מילוי מובילים ואיכותיים. מרפאות H.CLINIC הוכרו על ידי חברת הטכנולוגיות העולמית המובילה קנדלה כמרכז מצויינות רפואי ארצי. תאריך עדכון אחרון: 03.03.2021
שאלות ותשובות בנושא הסרת יבלות
יבלות על העור שייכות לזיהומי העור הנגיפיים (ישנן קרוב ל-100 סוגי נגיפים שונים). שני סוגים הינם שכיחים:
- יבלות נגיפיות מסוג פפילומה (Human Papilloma Virus)
- יבלות נגיפיות מסוג מולוסקום (Molluscum Contagiosa)
הגורמים המרכזיים להופעתן והתפשטותן של היבלות הנגיפיות הם:
- הדבקה מהסביבה
- עור בקוע או רטוב
- נטייה תורשתית
- מחלות עור כגון אטופיק דרמטיטיס
- בין יבלות הפפילומה קיימות 5 סוגי יבלות מרכזיות:
- יבלת מצויה- יבלת מורמת מעל פני שטח העור. פני השטח שלה מחוספסים וגודלה כסנטימטר עד שניים. היבלת המצויה היא הנפוצה ביותר (כ-70% מכלל היבלות) והיא נפוצה על פני הידיים (סביב הציפורניים, האצבעות וגב כף היד) המרפקים והברכיים.
- יבלת שטוחה – יבלת קטנה בעל פני שטח חלקים. בצבע העור או בגוון שיזוף.
- יכולה להופיע במספר רב של מופעים. גודלה בין 2-5 מ"מ. נפוצה על פני הפנים, הצוואר, שורש כף היד והברכיים
- יבלת חוטית- יבלת בצורת חוט ארוך וצר. נפוצה על פני הפנים, במיוחד ליד העפעפיים והשפתיים.
- יבלת כף הרגל- יבלת שמצויה בדרך כלל בנקודות לחץ, ומתפתחת על גוש סוליית כף הרגל. צורתה שטוחה בשל הלחץ של ההליכה. והיא רגישה וכואבת בדרך כלל. לרוב היא זרועה במרכזה בנקודות שחורות, שהם כלי הדם המזינים את היבלת. נחשבת כיבלת שקשה לטיפול.
- יבלת של איברי המין – קונדילומה. יבלת שנמצאת באזור של איברי המין. בניגוד לשאר היבלות היא מידבקת ומועברת ביחסי מין. בדרך כלל היבלות מתרפאות בעצמן באופן ספונטני.
למרות המחקר הרב הנערך בנושא זה אין עדיין תשובה חד משמעית מקובלת בנושא זה. הסברה היא כי נוצר שילוב של נטייה גנטית עם פגם במערכת החיסונית, וכישלון של העור בתפקידו כחיץ בפני גורמים זרים חיצוניים. הפגיעה בתפקידו של העור כחיץ כלפי הסביבה באה לידי ביטוי ביובש של העור, הזעה מוגברת וגרד כתוצאה מכך. העור חדיר יותר לגורמים מהחוץ כגון אלרגנים ומזהמים. הסימפטום העיקרי במחלה הינו היובש והגרד האטופי המחייב את הטיפול בילד הן בשל הסבל הכרוך בגרד והן בגלל תופעות נלוות של זיהום העור כתוצאה מהגרד, של הפרעות בריכוז ובהתפתחות הקוגניטיבית המשניות להפרעות בשינה כל זאת בעקבות הגרד.
בילדים, יבלות נגיפיות כמעט תמיד נעלמות גם ללא טיפול תוך מספר חודשים או שנים. יחד עם זאת יבלות הפפילומה יכולות לגרום לאי נוחות רבה ולפגיעה אסטטית או לכאב והפרעה תפקודית כאשר הן מצויות על כפות הידיים והרגלים.
יבלות מסוג מולוסקום יחלפו מעצמן, אך יש לדעת כי זה יכול לעיתים לקחת זמן רב, שנה שנתיים ואפילו יותר. בתקופה זו היבלות יתרבו, יתפשטו לאזורים שונים בגוף כולל פנים או אברי המין ועלולות לגרום לזיהומי עור.
קשה מאוד למנוע יבלות ויראליות, מכיוון שמדובר בזיהום מאוד שכיח שמופיע אצל הרבה מאוד אנשים. ההדבקה נעשית בגן, בבית הספר, בצבא או בכל מקום אחר שבו יש מגע בין אנשים.
ישנן שיטות טיפול שונות ביבלות הנגרמות ע"י נגיף הפפילומה:
- טיפול משחתי בעזרת משחות שונות ( משחות קרטוליטיות) הממיסות את הקרטין שהינו שכבת התאים הנוקשה של העור העליון המשגשגת כתוצאה מחדירת נגיף הפפילומה לעור, או משחות הפוגעות בנגיף עצמו ויעילות בעיקר כנגד קונדילומות.
- טיפול ע"י צריבה בחנקן נוזלי הגורם לכווית-קור ולפגיעה בנגיף.
- טיפול ע"י טכנולוגיה של שימוש בלייזר. טיפול זה נחשב ברוב המקרים כטיפול מועדף. ישנם כיום שני סוגי לייזר שמותאמים לטיפול ביבלות הפפילומה (PDL לייזר וכן CO2 לייזר). חשוב מאוד לציין כי יש להשתמש בלייזר המתאים בהתאם למיקום ולסוג היבלת.
במרכז הרב תחומי לעור ילדים מצויים מגוון טכנולוגיות לייזר מתקדמות ויש ביכולתנו להתאים את הטיפול בלייזר למטופל בגרימה של מינימום כאב ותוצאה טיפולית טובה.
לעתים נראה הישנות של היבלות זמן קצר לאחר הטיפול ביבלת הקודמת. הסיבות לכך הן בעיקר הדבקה חוזרת או פיזור מהיבלת הישנה, עוד בטרם החלו בטיפול. הדרך למנוע פיזור כזה היא טיפול מוקדם ביבלות הנגיפיות, עוד לפני שהספיקו לפזר נגיפים לעור הסמוך.
כאשר היבלת חוזרת מומלץ לנהוג בהתאם לנהוג עם הופעתה לראשונה.
לא, ישנן יבלות מסוגים שונים והטיפול הינו שונה בכל סוג. לכן יש להיוועף עם רופא לפני התחלת הטיפול.
האם יש דרך להסיר יבלות מסוג מולוסקום?
האם אתם מסירים יבלות מסוג מולוסקום?
בד"כ לא. הטיפול היעיל ביותר הינו טיפול בלייזר שמתבצע במרפאתנו.
בהחלט. היבלות יכולות לגרום לזיהומים עוריים שונים עד צורך באישפוז לקבלת טיפול אנטיביוטי.
לא, הטיפול היעיל ביותר הינו הסרת היבלות