אקנה - טיפול 3 השלבים של ד"ר הראל
טיפול נכון ומלא במחלת האקנה מורכב ממספר שלבים, לכל שלב בטיפול במחלת האקנה חשיבות בפני עצמו. מחלת האקנה יכולה לחולל תופעות שונות בגופנו, בעיקר פצעונים, אך גם להשאיר לנו מזכרות בדמות צלקות או חטטים על הפנים, על בית החזה ועל הגב – הטיפול במחלה במרכז הרב תחומי לרפואת עור ילדים הוא מלא, משלב המחלה ועד הטיפול בצלקות שהיא עלולה להותיר בכל הגוף. איך אנחנו מטפלים? מה ההמלצה של ד"ר הראל? איזה תרופות כדי לקחת? ואיך מטפלים בצורה היעילה ביותר?
למה הילד חולה באקנה?
אקנה הינה מחלה שכיחה בזמן ההתבגרות ומטרידה מאוד מבחינה אסתטית ומבחינה רפואית. האקנה נובע מייצור יתר של בלוטות חלב בפנים, בגב העליון והמחשוף אשר מזדהמות על ידי החיידקים הנמצאים בעור ולכן מתפתחות למוגלות או מורסות. אקנה, או פצעי בגרות, הוא מחלת עור דלקתית הורמונלית השכיחה בעיקר בקרב מתבגרים. מדוע? בגיל ההתבגרות קיימת אי סדירות של הורמוני המין, בעיקר של הורמוני המין הזכריים (הורמונים אנדרוגניים), אשר גורמים לפעילות יתר בבלוטות החלב – כתוצאה מכך להיווצרות של פצעים בעיקר על הפנים ועל החלקים העליונים של הגב ובית החזה.
טיפול נכון באקנה מתחיל אצל ההורים
לצערי, פעמים רבות, הורים מקלים ראש בטיפול במחלת האקנה ופונים לטיפולים קוסמטיים ולא רפואיים. הטיפול הקוסמטי אכן מסייע בניקוי הפנים, אך למרות זאת הוא אינו מהווה את אסטרטגיית הטיפול הקלינית במחלת האקנה. ללא טיפול מתאים, מחלת האקנה עלולה להוביל להצטלקות העור ובמרוץ השנים לגרום לתופעות עקיפות קשות, כמו פגיעה בביטחון העצמי ובתחושת הדימוי העצמי ואף השפעה על מערכות היחסים הזוגיות בעתיד. במרכז הרב תחומי לרפואת עור ילדים ומתבגרים מגוון טכנולוגיות לטיפול בצלקות אקנה, אך קשה להעלימן לחלוטין ודרך הטיפול היעילה ביותר היא מניעת היווצרותן כאשר המחלה פעילה.
שיטת הטיפול באקנה
לטיפול נכון ושלם במחלת אקנה פעילה אנו ממליצים על מספר שלבים מרכזיים, לכל שלב ושלב ייתרונות וחשיבות משלו להצלחה בתהליך ולמניעה של צלקות אקנה עתידיות.
1. טיפול רפואי – טיפול הורמונלי ו/או טיפול תרופתי. טיפול הורמונלי. הטיפול ההורמונלי מהווה את אסטרטגיית הטיפול המועדפת במחלה, אך למרבה הצער הוא מתאים לבנות בלבד ולא לבנים, זאת בשל החשש לפגיעה בהתפתחות המינית.
טיפול תרופתי. רואקוטן הוא תרופה שחוללה מהפכה בטיפול במחלת האקנה, בעיקר במקרים של אקנה קשה (ציסטי). תרופה זו יעילה מאוד ותופעות הלוואי הכרוכות בשימוש בה נדירות. מתן רואקוטן במינונים נמוכים מביא לתוצאות מצוינות, ללא חשיפה לתופעות לוואי, כמו יובש בעור, רגישות לשמש או כאבי שרירים.
2. טיפול בפנים וניקוי הפנים על ידי קוסמטיאית רפואית.
עור הפנים, הגב או בית החזה שחווה את מחלת האקנה זקוק לשיקום. לא רק העור הצלקתי שעבר אקנה זקוק לשיקום, גם החלקים בעור שאינם צלקתיים. שיקום העור במהלך ובתום הטיפול התרופתי הינו טיפול קוסמטי המבוצע על ידי קוסמטיקאית רפואית שהוכשרה לכך במיוחד. שיטה זו שפותחה בשנים האחרונות מבוססת על מכשור המחמם את העור ופותח בו תעלות מקרוסקופיות המאפשרות חדירה לעומק של המשחות, פעילות ביולוגית ממושכת יותר ובעוצמה גבוהה יותר. הטיפול לא כרוך בכאב אך מועיל מאוד ומומלץ להשלמת הטיפול במחלה.
3. טיפול מונע לצלקות אקנה. טכנולוגיית לייזר נועדה לטיפול בצלקות הנוצרות בעקבות מחלת האקנה, ומסייעת בטיפול במחלה בשלבים הפעילים שלה. שילוב של טכנולוגיות הלייזר השונות במרפאה שלנו מסייע בהפחתת האדמומיות ובהחלמה מהירה יותר של הפצעים הדלקתיים הפעילים.
טיפולים אלו הינם ברובם יעילים, אם מותאמים לרמת האקנה, וניתנים במינון בצורה הנכונה. עם זאת, לא תמיד הטיפול מצליח בצורה מלאה או ישנם מטופלים אשר מסרבים לקבל טיפול תרופתי למרות שהוא מומלץ על ידי הרופא.
ד"ר אביקם הראל - שילוב טכנולוגיות לייזר בטיפול בצלקות וחטטי אקנה
"למטופלי האקנה אנו מציעים, במרכז הרב תחומי לרפואת עור ילדים ומתבגרים, בנוסף לכל ארסנל הטיפול התרופתי שעימו יש לנו ניסיון רב וטיפול על ידי טכנולוגיות לייזר שונות. טיפולים באמצעות טכנולוגיות לייזר מתאימים בעיקר לטיפול בצלקות לאחר החלמת האקנה, ובחלק מהמקרים תוך כדי אקנה פעיל, ומביאים לשיפור רב במראה הפנים." ד"ר אביקם הראל, מנהל המרכז הרב תחומי לרפואת עור ילדים ומתבגרים.
האם הטיפול ברואקוטן מסוכן?
טיפולים אלו הינם ברובם יעילים, אם מותאמים לרמת האקנה, וניתנים במינון בצורה הנכונה. עם זאת לעיתים קיימים כישלונות טיפוליים או ישנן מטופלים אשר מסרבים לקבל טיפול תרופתי.
רואקוטן הינו טיפול יעיל מאוד ובטוח באקנה.במידה והטיפול נעשה תחת בקרה והמלצות רופא אין ממה לחשוש.תופעות הלוואי הרפואיות הן נדירות.
לא, ניתן לאכול הכל.
יש צורך לקבל טיפול מקומי ותרופתי נכון.
לא, אך באופן כללי יש להימנע מחשיפה ללהתנהג "חכם בשמש" בשל הסכנות האחרות של חשיפה לשמש.
כן, ישנו טיפול בלייזר שעשוי לשפר מאוד את הצלקות.
לא, ישנן רמות שונות של חומרה. לאחר הבידה ובמידת הצורך, ניתן לטפל רק במשחות מקומיות.
בדר"כ זוהי תופעה חולפת לאחר איזון הורמונלי.הטיפול נועד בעיקר למנוע צלקות.
אין שום צורך לשנות משהו מאורח החיים של המטופל. לעיתים, ישנן תופעות לוואי פרה-רפואיות כמו אודם לאחר חשיפה לשמש, כאבי שרירים ויובש. תופעות לוואי אלו אינן מסוכנות ורק במידה והן מפריעות ניתן להפחית פעילות גופנית וחשיפה לשמש.