לנוכח התפשטות מגפת הקורונה-וירוס (COVID-19) והעובדה שאין עדיין טיפולים או חיסון ספציפיים במחלה, ולאחר שקיימתי דיון מעמיק בנושא עם פרופ' יוסף וייסמן אשר הינו מהמומחים המובילים בעולם בויטמין D. אני מעביר אליכם את המלצתו, הנתמכת על ידי אנשים מרכזיים בקהילה המדעית בארה״ב, לטיפול מונע העשוי להפחית את תסמיני המחלה וסיבוכיה.

אני מביא לכם את דעתו של פרופ' וייסמן מבוססת על הנקודות הבאות:
- ויטמין D, נוסף לתפקידיו הידועים במטבוליזם הסידן והעצם, הוא הורמון שיש לו תפקידים חשובים נוספים, בעיקר במערכת החיסון ובהגנה מפני זיהומים ודלקות. עיקר השפעתו של ויטמין D במערכת החיסון היא בהגברת יצור החלבונים הקשורים ל-Innate Immunity במונוציטים, מקרופג'ים וכן בתאי האפיתל של דרכי הנשימה המתבטאים בהגברת יכולת ההרג התוך תאי של חיידקים ופעילות אנטי וירלית. נוסף לכך מדכא ויטמין D יצור של ציטוקינים פרו-אינפלמטורים כגון IL-6, IL-17, המעורבים בתגובה הדלקתית הפתולוגית והסוערת (סערת ציטוקינים) הפוגעת קשה בתפקוד הריאות בעקבות זיהום ב COVID19. Innate Immunity תקין חשוב בעיקר בשבוע הראשון לאחר ההדבקה, כי אז נקבע מי יהיה בין מרבית החולים שהם אסימפטומטים או חולים קלים, לבין אלה שמדרדרים למחלה קשה ולהנשמה.
- האוכלוסיה הנפגעת בצורה הקשה ביותר מזיהום בקורונה-וירוס היא אוכלוסיית הקשישים.
- חסר בויטמין D שכיח מאוד באוכלוסיית הזקנים מעל לגיל 70 ובאוכלוסית החרדים בישראל בכל הגילים בגלל צורת לבושם וחשיפתם המעטה לאור השמש.
- עבודות קודמות הראו כי חסר בויטמין D הגביר את שעור התחלואה, עוצמת המחלה ואורכה ואף את התמותה של חולי דלקות ריאה בקהילה.
- מספר עבודות (אך לא כולן) מראות כי טיפול ע"י ויטמין D לצורך מניעה וטיפול בזיהומים חריפים בדרכי הנשימה מפחית את שעור אפיזודות של המחלה ומיטיב את מצב החולים.
- טיפול בויטמין D הוא זול מבחינה תקציבית. ויטמין D מוכר כתרופה וכתוסף מזון הנמכר ללא צורך במרשם לצרכים שונים ואין צורך בתהליכים רגולטורים אדמיניסטרטיביים ממושכים לשם אישור השימוש במגפה הנוכחית.
פרופסור וייסמן מציע, איפה, את אפשרויות הטיפול הבאות:
- מתן 2,000 יחידות ויטמין D ביום למשך 3 חודשים לכל האוכלוסיה בגיל למעלה מ 65 שנה.
- מתן 4,000 יחידות ויטמין D ביום למשך 30 יום לכל הנשלחים לבידוד בבית וכן לאלה שיאובחנו כחיוביים בבדיקה לוירוס הקורונה ויאושפזו.
- מינונים כאלה של ויטמין D לתקופה יחסית קצרה, הם בטוחים ומקובלים ואינם גורמים לתופעות טוקסיות. לכן אין צורך בפיקוח צמוד של כח אדם רפואי בעקבות טיפול כזה.
- טיפול יומי עדיף על טיפול במנה שבועית חד פעמית אשר הוכח כפחות יעיל. רצוי להתחיל בטיפול ע"י ויטמין D בהקדם, בשלבים הקלים של המחלה, ולא לחכות על שיתפתחו סימני הסיבוך הראתי.
073-7691088 | תל אביב, רמת החיל | H.CLINIC ילדים
מאמר זה נכתב ונערך על ידי צוות המרכז הרב תחומי לרפואת עור ילדים ומתבגרים ועל ידי ד"ר אביקם הראל, מומחה לרפואת עור ולרפואת ילדים ובעל עשרות שנות ניסיון בטיפול בילדים ובמתבגרים. במרפאת H.CLINIC ילדים, ובמרפאת H.CLINIC אסתטיקה, מבצעים טיפולים רבים מבוססים טכנולוגיות לייזר וחומרי מילוי מובילים ואיכותיים. מרפאות H.CLINIC הוכרו על ידי חברת הטכנולוגיות העולמית המובילה קנדלה כמרכז מצויינות רפואי ארצי. תאריך עדכון אחרון: 11.10.2020