הקשר בין רגישויות למזון ולמחלת אטופיק דרמטיטיס (האסטמה של העור) היא שאלה שכיחה ונשאלת על ידי הורים רבים לילדים חולי אטופיק דרמטיטיס. מרבית ההורים סבורים כי תזונה היא הסיבה לאטופיק דרמטיטיס, ונוהגים לצמצם מזונות כמו חלב וביצים כחלק משגרת הטיפול במחלה. המלצתי להורים היא להעשיר את הילדים במגוון רחב של מאכלים בכמות קטנה ולפעול בהתאם לתגובת הילד כפי שנפרט בהמשך.
האם יש קשר בין רגישות למזון ואטופיק
בכדי להבין את הגישה למזונות אצל תינוקות וילדים חולי אטופיק דרמטיטיס יש להכיר מספר עובדות. רגישות למזון יכולה להופיע בשני מנגנונים:
1. תגובה מידית חריפה לחשיפה למזון בצורת פריחה אלרגית.
2. תגובה מאוחרת של ימים עד שבועות לאחר מכן בצורת פריחה אטופית אקזמטוטית (יכולה להיות אף תגובה המשלבת את שניהם).
הסיכוי לאלרגיה למזון קטן מ-10% לתינוקות עם רמת אטופיק קלה
אצל ילדים עם רמת אטופיק דרמטיטיס קשה הסיכוי שברקע קיימת גם רגישות למזון נכון אצל כ-30% מהם. גם במקרה זה של ילד שרגיש למזון, הרגישות למזון היא רק אחת הסיבות למחלה האטופית והמניעה של המזון גם אם היא נחוצה לא גורמת לריפוי המחלה אלא מורידה את עצמתה. בנוסף, יש לדעת כי אלרגיה למזון יכולה להתפתח לא רק מאכילה של מזון אלרגני אלא גם דרך חדירה מהעור החולה של אלרגנים למזון הנמצאים באוויר. עובדה נוספת היא שקיימת מערכת הנקראת דה סנסיטיזציה. דה סנסיטיזציה משמעותה שעל ידי חשיפה של תינוקות למזונות אלרגניים בכמות קטנה, ניתן לגרום להעלמות הרגישות למזון האלרגני.
העשירו את הילדים עם מגוון רחב של מאכלים בשנתם הראשונה
ראשית, יש לחשוף תינוקות מעל גיל חצי שנה למגוון מזונות בכדי למנוע התפתחות של אלרגיה למזון. שנית, רק בקבוצת ילדים עם מחלת עור אטופית קשה ועמידה לטיפול, או במקרה של פריחה חריפה לאחר אכילת מזון, יש לבצע טסטים אלרגיים למזונות. רק אז, במקרה של מציאת גורם אלרגני ברמה גבוהה בטסטים, יש להחליט על מניעת מתן אותו מזון לתקופה מוגבלת תוך התייעצות ומעקב של רופא אלרגולוג.
בנוסף, במקרה של פריחה אלרגית חריפה בעקבות מתן מזון מסוים, בעיקר אם אות הפריחה מלווה בסימנים נוספים של נפיחות (בצקת בעור), יש להפסיק מידית את אותו מזון, לתת לילד טיפול של טיפות פנסטיל ולפנות לרופא משפחה ו/או לאלרגולוג לצורך ביצוע טסטים.
במקרה קיצון, כשהפריחה מלווה בקושי נשימתי או באיבוד הכרה, יש לפנות מידית למיון במוקד רפואי או בבית חולים. על ידי כך, גם אם קיימת רגישות מסויימת בדרגה קלה עד בינונית למאכל מסויים, הפחתת הרגישות (דה סנסיטיזציה) הנוצרת במגע עם האוכל בכמויות קטנות גורמת לאותה רגישות להעלם ולא להתגבר.
הרגישות תתגבר אם לא נחשוף את הילד למאכלי מזון
הרגישות תתגבר אם לא נחשוף את הילד למאכלי מזון. אם נוריד מזון לילדים ולא נחשוף אותם למזון בכמויות קטנות, יכולה להתפתח אצלם אלרגיה קשה לאותו במזון בשכיחות הרבה יותר גבוהה.
לא להגביל תזונה אצל ילדים עם אטופיק דרמטיטיס
הגישה שלי והמלצתי להורי ילדים החולים באטופיק דרמטיטיס (האסטמה של העור) היא לא להגביל בתזונה אלא להיפך, לחשוף את הילדים לתזונה מגוונת במינונים נמוכים. הדבר היחיד שיוצא דופן בנושא זה היא במידה והילד אוכל מאכל מסויים ומפתח תגובה אלרגית טיפוסית או קשה לאותו המאכל. במקרה כזה יש לבצע טסט למזון. באותם מקרים של אלרגיה קשה או מחלה אטופית קשה אשר לא מגיבה לטיפול יש לבצע את הטסטים (בדיקות) המגדירות את אותו המזון בצורה של אלרגיה חמורה או מסכנת חיים. כמו כן, יש להימנע מצריכת אותו המזון ולהיות תחת מעקב של אלרגולוג.
אטופיק דרמטיטיס (האסטמה של העור), יכולה להיות מחלה מאד מתסכלת מעצם העובדה שהינה בדרך כלל ממושכת בעיקר אצל ילדים. עם זאת במרבית המקרים חומרת המחלה פוחתת עם השנים ככל שהילד מתבגר, עד למצב שבו רק אחוז קטן מהילדים עם אטופיק דרמטיטיס נשארים מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס. נכון שהמחלה נעימה ויכולה להיות קשה אך בדרך כלל היא חולפת לה. טיפול נכון, יסודי, והקפדה על סביבה נקייה מאלרגנים מהותית להתפתחות ולמניעת התפרצות המחלה אצל הילד.
מאמר זה נכתב ונערך על ידי צוות המרכז הרב תחומי לרפואת עור ילדים ומתבגרים ועל ידי ד"ר אביקם הראל, מומחה לרפואת עור ולרפואת ילדים ובעל עשרות שנות ניסיון בטיפול בילדים ובמתבגרים. במרפאת H.CLINIC ילדים, ובמרפאת H.CLINIC אסתטיקה, מבצעים טיפולים רבים מבוססים טכנולוגיות לייזר וחומרי מילוי מובילים ואיכותיים. מרפאות H.CLINIC הוכרו על ידי חברת הטכנולוגיות העולמית המובילה קנדלה כמרכז מצויינות רפואי ארצי. תאריך עדכון אחרון: 23.9.2020