ד"ר אביקם הראל, רופא עור ילדים, מנהל המרכז הרב תחומי לרפואת עור ילדים ומתבגרים
יבלות מסוג HPV, וירוס הפפילומה שכיחות אצל ילדים. ד"ר אביקם הראל טוען כי הן יכולות להופיע במספר בודד או בקבוצות. הן יכולות להופיע בעיקר על כפות הידים או באזורי קצה אחרים כמו האף וכפות הרגליים. יבלות HPV בכפות הרגליים היא תופעה שכיחה אצל ילדים או נערים/רות העוסקים בספורט, ריקוד או אתלטיקה שם קיים עומס רב יותר על כפות הרגליים. זה בשילוב של פגיעה בשלמות העור באזור יכולה להיות סיבה להידבקות בוירוס הפפילומה. איך לטפל? איך להסיר?

קיימת קבוצת ילדים שיפתחו יבלות מסוג הפפילומה גם על עור בריא
יבלות HPV שכיחות, ואני רואה אותן הרבה אצל ילדים. היבלות יכולות להופיע במספר בודד או בקבוצות. הן נוצרות בעיקר על כפות הידים או באזורי קצה אחרים כמו האף וכפות הרגליים. יבלות HPV בכפות הרגליים היא תופעה שכיחה אצל ילדים או נערים/רות העוסקים בספורט, ריקוד או אתלטיקה שם קיים עומס רב יותר על כפות הרגליים. זה בשילוב של פגיעה בשלמות העור באזור יכולה להיות סיבה להידבקות בוירוס הפפילומה. בנוסף, כנראה בשל חולשה נקודתית של המערכת החיסונית קיימת קבוצת ילדים שיפתחו את היבלות מסוג הפפילומה גם על עור בריא כמו בכפות הידים או בפנים. היבלות יכולת להיות בצורות שונות מצורה של כרובית ,דרך יבלות שטוחות או יבלות השקועות כחרוט מתוך העור. היבלות בעיקר בכפות הרגלים יכולות להיות מלוות בכאבים, צליעה ולאורך זמן אף בשינויים בעמוד השדרה
טיפול המקומי במשחה או הטיפול בחנקן
הטיפולים המקובלים הינם טיפול במשחות או נוזל על ידי חומרים שהם חומרים קרטוליטיים שיש בהם את היכולת למוסס את הגוש הויראלי.העשוי מקרטין שהינו חלבון קשיח שמרכיב את העור ומעובה על גבי יבלות אלו כתוצאה מפעילות וירוס הפפילומה בתוך תאי העור. משחות אלו יכולות להיות חומצות כמו חומצה סליצילית או חומצה אצטית או חומר שנקרא FU5, חומרים נוספים שונים יכולים לגרום להמסה של הגוש היבלתי.
כאשר טיפול זה לא מצליח, ניתן לעשות טיפול בחנקן. אני פחות אוהב אותו אצל ילדים ובכל מקרה הוא מוגבל לטיפול ביבלת בודדת. יש לזכור כי חנקן ,כאשר נעשה כראוי, גורם לכווית קור. כוויה היא דבר כואב לא רק בעת הטיפול אלא גם אחריו. לחשוב על לעשות טיפול בחנקן ,בעוצמה שמסוגלת לטפל ביבלות HPV , נראה כפרוצדורה רפואית לא רצויה ואני לא ממליץ לעשות אותה כאשר מדובר ביבלות מרובות. זאת טרואמה לא קטנה לילד אם עושים את הטיפול בעוצמה ובצורה נכונה. יש לזכור כי את הטיפול בחנקן נוזלי אי אפשר לעשות תחת הרדמה מקומית משום שיש פעולה משולבת( סינרגיסטית) בין החנקן לחומר המרדים שיכולה לגרום לנמק של הרקמות. לכן מרבית הרופאים שעושים טיפול בחנקן ביבלות מרובות עושים זאת בעוצמה נמוכה. טיפול בעוצמה נמוכה כואב פחות אבל לא יעיל ואינו מביא לנסיגת היבלות לעיתים הדבר אף ייתברר אחרי מספר טיפולים כושלים.
הטיפול המומלץ הוא הסרה כירורגית של היבלות
כאשר הטיפול המקומי במשחה או הטיפול בחנקן אינו מצליח , הטיפול המומלץ הוא הסרה כירורגית של היבלות וצריבה של בסיס היבלת באמצעות לייזר. טיפול הסרת היבלות נעשה ברוב במקרים בהרדמה מקומית ולעיתים יש צורך להשתמש גם בגז צחוק על מנת להרגיע את הילד. ההסרה הכירורגית נעשת באמצעות כפית כירורגית (קורטז') וכאשר המנתח רואה שכל הגידול הוסר הוא צורב את בסיס היבלת בלייזר בכדי לפגוע בגורם הויראלי. בדרך זו, של שילוב הסרה כירורגית עם טיפול בלייזר, מקבלים תוצאות טובות ומורידים את רמת החזרות של הגידול היבלתי דבר שהינו שכיח בניתוחים שבהם משתמשים רק בהסרה כירורגית או בכאלה שבהם משתמשים רק בלייזר.